Väder och temperatur på Gran Canaria!

Gran Canaria är en av de mest populära destinationerna på Kanarieöarna, känd för sina gyllene stränder, frodiga landskap och imponerande berg. Dessutom har ön ett mycket behagligt klimat året runt, vilket gör den till ett idealiskt resmål för semesterfirare oavsett årstid.

Här går vi igenom vad du kan förvänta dig när det kommer till väder och temperaturer på denna vackra ö.

Behagligt klimat året runt

Gran Canaria har ett subtropiskt klimat som präglas av milda vintrar och varma somrar. Temperaturen varierar beroende var på ön du befinner dig, men i allmänhet ligger genomsnittstemperaturerna mellan 20 och 30 grader Celsius under större delen av året.

Under vintern ligger dagstemperaturerna vanligtvis runt 20-24 grader Celsius, medan nattemperaturerna kan sjunka till runt 15 grader.

På sommaren är temperaturen vanligtvis mellan 25 och 30 grader Celsius, vilket gör det perfekt för att njuta av sol och bad. Tack vare passadvindarna känns temperaturen sällan för het, och övriga delar av året får man avnjuta ett milt och behagligt väder. Det är inte ovanligt att man kan ligga och sola även under jullovet.

Temperaturskillnader på ön

Det är viktigt att notera att Gran Canaria har ett mycket varierat mikroklimat beroende på vilken del av ön du befinner dig på. I de södra delarna, som Maspalomas, Playa del Inglés och Puerto Rico, är det generellt sett varmare och torrare än i de norra delarna, som Las Palmas och Agaete. I söder får du över 300 soldagar om året, vilket gör dessa områden till populära destinationer för sol och bad.

De norra delarna av ön är grönare och något fuktigare på grund av de nordostliga passadvindarna. Här regnar det mer frekvent, speciellt under vintern. Bergsområdena i centrum av ön, som Roque Nublo och Pico de las Nieves, har också ett annorlunda klimat.

Temperaturen kan vara betydligt svalare i dessa områden, särskilt på högre höjder där det ibland till och med kan förekomma snö under vintern.

Bästa tiden att besöka

Tack vare sitt behagliga klimat är Gran Canaria ett utmärkt resmål året runt. Men om du har specifika preferenser kan vissa tider på året vara mer attraktiva.

För de som vill undvika turistträngsel och njuta av en mer avslappnad atmosfär kan våren (mars till maj) och hösten (september till november) vara de bästa tiderna att besöka. Under dessa perioder är temperaturerna milda och behagliga, och det finns färre turister.

Sommaren (juni till augusti) kan vara varm, men det är också den tid då många turister kommer till ön för att njuta av stranden och solen. Detta är också en bra tid för familjer eftersom skolorna har sommarlov. Vintern (december till februari) är också en populär tid att besöka Gran Canaria, särskilt för de som vill undkomma kylan och mörkret i Nordeuropa.

Påverkan av väderfenomen

Precis som varje annan plats på jorden påverkas Gran Canaria ibland av särskilda väderfenomen som kan påverka klimatet temporärt. Ett av dessa fenomen är ”Calima”, en varm dammström som kommer från Saharaöknen.

Calima kan leda till att temperaturen stiger betydligt och att luftkvaliteten försämras på grund av det fina dammet i luften. Detta fenomen är dock relativt kortvarigt och varar oftast bara några dagar.

Ön kan också påverkas av ”Dana”, vilket står för ”Depresión Aislada en Niveles Altos”, och innebär kraftiga regn och olikartade stormar. Dessa väderfenomen är vanligtvis kortvariga men kan orsaka betydande nederbörd och ibland till och med lokala översvämningar. Det positiva är att de också bidrar till att återfukta de torrare delarna av ön, vilket är gynnsamt för vegetationen.

Sammanfattningsvis erbjuder Gran Canaria ett av de mest behagliga klimaten i världen, vilket gör det till ett idealiskt resmål året runt. Oavsett om du kommer för att sola och bada på de vackra stränderna, utforska de frodiga gröna norra delarna eller vandrar i de imponerande bergen, kan du vara säker på att vädret på Gran Canaria inte kommer att göra dig besviken. Packa dina väskor och njut av ett paradis med ett perfekt klimat!

Lämna en kommentar


Emma Andersson